25 februari: De transitie naar een duurzaam Nederland

De huidige COVID-19-crisis heeft de economie en de samenleving bevroren. Wetenschappers, marktleiders en beleidsmakers pleiten voor een toekomstbestendig herstel. Het momentum om over te schakelen naar een duurzame en meer inclusieve samenleving is nu! De wereld verkeert in rep en roer. Het politieke klimaat verandert en er worden duurzame, sociale en veerkrachtigere economische ideeën geopperd. Maar hoe bereik je dit en hoe herstellen we het vertrouwen in onze samenleving?

De vraag was: wat kunnen politici doen om de transitie te versnellen?

In een open openbare sessie zullen drie sprekers uit de wetenschap de noodsituaties en kansen vanuit een Nederlands perspectief laten zien. Recente ontwikkelingen zullen worden gerapporteerd in zeven pitches van innovators, ondernemers en experts die hun ideeën of praktijk presenteren. Wat hebben zij nodig van de politiek om te kunnen opschalen naar systemische verandering? Alle bijdragen zullen resulteren in praktische aanbevelingen voor politici om de omslag naar een duurzaam land te maken.

Programma:

Welkom en introductie – Marcel Nollen (lid CvB VU) en introductie door Sjoerd Kluiving (VUA/ASI)

Transitie in Nederland: wat hebben we nodig van politici? Hoe gaan we dit doen? – Derk Loorbach (Erasmus Universiteit/DRIFT)

Wat moeten we ons voorstellen bij de nieuwe economie? – Sam de Muijnck (ONE)

Transitie is niet alleen nu & hier maar ook daar en straks: global, fair and just – Francine Mestrum (universiteiten van Antwerpen en Gent)

Aansluitend 7 pitches van 2 minuten

Jurgen van der Heijden : Nederland Zorgt Voor Elkaar is een bottom up aanpak van zorg, past bij TransitieMotor Pad 5. Vernieuwing van onderwijs en zorg, wat kan de politiek daaraan bijdragen?

Hilde Engels : De Fruitmotor als voorbeeld van een duurzaam businessmodel én voedselsysteem, past bij TransitieMotor Pad 3. Duurzame businessmodellen en voedselsystemen, wat kan de politiek daaraan bijdragen?

Pieter Ploeg: Commonland regenereert natuur, past bij TransitieMotor Pad 9. Zorg voor natuur en biodiversiteit, wat kan de politiek daaraan bijdragen?

Eva Rovers : Het burgerberaad werpt een nieuw perspectief op onze democratie, past bij TransitieMotor Pad 6. Gelijkheid en participatie, wat kan de politiek daaraan bijdragen?

Socrates Schouten : de Waag verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën, past bij TransitieMotor Pad 10. Naar een open en veilige maatschappij, wat kan de politiek daaraan bijdragen?

Marieke Wiersma : Zonnige werkt aan de energietransitie, past bij TransitieMotor pad 8. Duurzame energie & mobiliteit, wat kan de politiek daar aan bijdragen?

Alfred Kleinknecht; publiceert over arbeid en bestaanszekerheid, past bij TransitieMotor pad 4. Waardering van arbeid en basisbehoeften, wat kan de politiek daaraan bijdragen?

Intermezzo.

De gouden kooi – een kort interview Maarten Nijman (ONE) met Anouk Creussen (75inq.com)

Afrondend gesprek – met Werner Schouten (vz. jonge klimaatbeweging). We zullen afsluiten met aanbieding van een cassette: (voorlopige) conclusies sessie en conferentie, de 10 paden, en opname van colloquium aan de Koning(in), de premier en de burgemeester van Amsterdam.

Dit colloquium is onderdeel van de On Sustainability Conferentie met keynote sprekers als Christian Felber, Ilona Otto, Marjan Minnesma en Diederik Samsom.

Na aanmelding krijg je voorafgaande aan het colloquium nog een mailbericht met de zoomlink. We zien je graag de 25ste!

Een online colloquium georganiseerd door de VU ASI in samenwerking met Our New Economy, SDG Nederland, Het Groene Brein, Springtij en Drift.

Deel deze pagina