Participation Income

[:nl]

Research on participation income

Researcher: Rebecca Belochi

Dear readers,

Maybe you already heard of the project I am undertaking with the support of Our New Economy. For those who don’t: I am currently writing a paper on Participation Income (just PI for friends) intended for policy making that will be published by ONE. As writing a paper takes time, the coming series of posts are dedicated to introduce participation income in general until the paper is published. They will cover not only PI’s advantages but also its challenges and the state of the current debate surrounding it.

Another reason behind the publishing of these blog posts is to showcase points that will not be covered in the policy paper. Indeed, certain aspects of the academic debate, whilst relevant when thinking of PI overall, do not offer particular insights for policy making. Therefore, the coming posts will also focus on points complementary to the future paper. The goal is to increase awareness of PI and provide an interactive platform to discuss its different aspects. Any share of thoughts or questions are encouraged and appreciated!

I am already looking forward to our interactions. So don’t hesitate to comment, share these posts with interested parties, or follow me on twitter for #PIfunfacts and much more.

Kindly,

Rebecca.

 • Lesbrieven Nieuwe Economie op hbo, mbo of vmbo

  De lesbrieven Nieuwe Economie die vanaf september beschikbaar zijn op de website van ONE, hebben we samen met Day for Change ontwikkeld voor lessen in de onder- en bovenbouw havo/vwo. Meerder docenten zijn aan het experimenteren met andere groepen leerlingen of zelfs studenten in het hbo. Deze informatie willen we hier graag delen.

  Leerlingen in het vmbo

  De lesbrief Waarde is dit jaar ook uitgevoerd met een derdejaars vmbo-tl klas. De les werd zowel door de docent als door de leerlingen positief geëvalueerd. Met name de video’s over de kledingindustrie maakte ook bij deze groep veel indruk. De lesbrief is niet geschikt voor basis/kader. We zouden daar graag een meer praktische les voor ontwikkelen.

  Leerlingen in het mbo

  De lesbrieven kunnen ook gebruikt worden in het mbo, niveau 3 en 4. Voor bijvoorbeeld de bouw- en techniekrichting kan de lesbrief circulaire economie mooi aansluiten. Voor de economische beroepen zijn alle lesbrieven goed inpasbaar.

  Studenten in het hbo

  De lesbrieven over Waarde en de lesbrief over Groei zijn ook uitgebreid getest met een groep studenten in een niet financiële richting in het hbo. De methode was hier iets anders dan de lesbrief voorschrijft; een korte uitleg van de stof, vervolgens gaan de studenten zelf aan het werk in de klas. De docent stimuleert de studenten om samen te werken zowel door te leren van elkaar als de discussie onderling aangaan. Uit de evaluaties komt naar voren dat de studenten deze discussies erg waardevol vinden. Ook werden de oefeningen positief geëvalueerd: “De lesbrieven zorgden ervoor dat ik een goed beeld kreeg dat er nog meer is dan geld en ook hoe belangrijk dit is voor mensen.” “We hebben met de klas nagedacht en besproken over hoe je brede welvaart meet. Dat blijkt vaak toch lastiger dan vooraf gedacht. Iedereen ervaart welvaart namelijk op een andere manier.”

  Brede toepassing

  Ben jij ook op zoek naar materiaal om jouw leerlingen kritisch te laten nadenken over de economie? Je kunt de lesbrieven downloaden en aanpassen aan wat je geschikt lijkt voor jouw leerlingen. We horen ook graag de feedback uit de klas!

  Lees verder →
 • Ontgroeiers in VPRO Tegenlicht

  Aan deze uitzending van VPRO Tegenlicht werkten we graag mee. Niet omdat we vanuit ONE volledig tegenstanders zijn van economische groei zijn, maar wel omdat wij van mening zijn dat we af moeten stappen van economische groei als doel. De aanname dat economische groei nodig is, of zelfs een economische wetmatigheid is, klopt niet. Er zijn meerdere economische stromingen die dat ter discussie stellen en daar moet meer aandacht voor komen, in het onderwijs én in de samenleving.

  Kijk de uitzending terug met o.a ONE econoom Sam de Muijnck.

  Lees verder →
 • Lancering Meedoen in de Nieuwe Economie

  De Nieuwe Economie, wat is dat eigenlijk? ? Gaat het over Bitcoins of over subsidie aan windmolens? Nou, dat allebei niet, maar heeft er natuurlijk wel mee te maken. Voor iedereen die op zoek is naar wat meer informatie, is er nu eindelijk een oplossing. Voor de eerste kennismaking met de Nieuwe Economie hebben we online een leuke introductietraining die je in de eigen tijd kunt volgen in een tempo dat bij jou past.

  Wat zit er in de training?

  In deze training maken we het niet te ingewikkeld. Jij krijgt een beter beeld van wat ‘de economie’ is, wie jij bent in de economie en wat de Nieuwe Economie is. Vervolgens bestudeer je meerdere manieren om die Nieuwe Economie vorm te geven. En tot slot bestudeer je hoe je aan de slag kunt, door het beluisteren of lezen van verschillende interviews die we speciaal voor deze training hebben opgenomen. Je hoort mensen die in de praktijk bezig zijn met Nieuwe Economie in diverse rollen. Van beleidmaker tot ondernemer en van burger tot docent.

  Je kunt kijken naar video’s, interactive oefeningen doen, teksten lezen en interviews beluisteren. Binnen een paar uur ben je een stuk wijzer over de Nieuwe Economie!

  Hoe is het idee ontstaan?

  Wij streven naar een economie die goede levens voor alle mensen binnen de ecologische grenzen van de Aarde realiseert. Daarvoor zijn we bij ONE begonnen met het ontwikkelen van materialen voor onderwijs. Met de juiste kennis en inzichten, kunnen we verandering in gang zetten. En dat is belangrijk, maar wat doe je als je niet meer op school zit? Daarom ontwikkelen we ook materiaal dat geschikt is voor actieve burgers, nieuwsgierige ambtenaren en raadsleden, docenten en ondernemers. De materialen zijn geverifieerd bij ons Fellowsnetwerk en opgesteld met de kennis van de economen van ONE.

  Lees verder →
 • Economy Studies – boek lancering 28 oktober

  Je bent van harte uitgenodigd voor de lancering van het nieuwe boek, Economy Studies: A Guide to Rethinking Economics Education.

  Wat is Economy Studies?

  Allereerst is het een (Engelstalig) boek: een toolkit voor het (her)ontwerpen van economievakken en curricula. Het is voortgekomen uit de wereldwijde studentenbeweging Rethinking Economics. Dit keer geen kritiek op bestaande programma’s en geen grootse curriculumherziening – take it or leave it – maar een gestructureerde toolkit met frisse ideeën en materialen.

  De begeleidende website en de ondersteunende nieuwsbrief bevatten een rijkdom aan extra middelen, denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakte boekjes voor meer specifieke doelgroepen: arbeidseconomen, monetaire economen en andere specialisaties, evenals decanen, studenten en businessscholen.

  Ook zijn er extra lesmaterialen zoals plug&play syllabi en lessen. Economy Studies levert mogelijkheden voor workshops en uitwisseling met andere economiedocenten.

  Over het boek

  Het boek is opgebouwd uit drie delen:

  Deel I: Fundamenten

  Dit deel schetst de basisprincipes die ten grondslag liggen aan een goede economieopleiding, zoals pluralisme en een real-world focus, en biedt didactische suggesties om deze principes in de praktijk te brengen.

  Deel II: Bouwstenen

  Dit deel levert tien concrete maar flexibele bundels van vaardigheden en kennis, suggereren wat te onderwijzen, hoe het te onderwijzen en wat lesmateriaal te gebruiken.

  Deel III: Tools

  Dit derde deel biedt zeven praktische tools voor curriculumontwerp en -vernieuwing.

  Benieuwd? Ga dan direct naar de website van Economy Studies!

  De lancering op 28 oktober

  De lancering op 28 oktober in Utrecht start na het welkomstwoord met een presentatie van Erik Stam (Dean & Professor at Utrecht University School of Economics) over de ontwikkelingen in de bachelor economie van de UU.

  Vervolgens zal Martin Wolf (Chief Economics Commentator Financial Times) online het woord nemen.

  Uiteraard zullen de auteurs Sam de Muijnck en Joris Tieleman het boek presenteren, gevolgd door de officiële lancering met Brigitte Hogendoorn (Director of Education Erasmus School of Economics).

  Vervolgens is interviewt Alan Kirman (Professor Emeritus of economics at the Université Paul Cezanne) William Hynes (Senior Advisor to the Secretary General of OECD).

  We sluiten af met een Q&A-sessie met de auteurs. Aansluitend kun je Joris en Sam misschien nog spreken tijdens een borrel. De boeklancering is geheel Engelstalig.

  Praktisch

  Datum: 28 oktober, 14:00-16:00, borrel 16:00-17:00.
  Locatie: Auditorium UU, Kriekenpitplein 1, Utrecht.
  RSVP klik hieronder om een ​​plaats te reserveren (zonder reservering geen toegang).

  Lees verder →
 • Duurzame Doorbraak

  Een samenwerkingsverband van meer dan 60 maatschappelijke organisaties en coalities voelt de urgentie om maatschappelijke vraagstukken sneller en meer in gezamenlijkheid op te pakken. Zij bundelen de krachten om toe te werken naar een maatschappelijk omslagpunt (social tipping point) en ondersteunen elkaar waar nodig.

  Op 7 september doet ieder van deze organisaties een promise. Zij nodigen andere organisaties in Nederland en het (nieuwe) kabinet uit om mee te doen.

  De komende weken laten deze organisaties op evenementen zien hoe de overgang naar een duurzame, inclusieve, gezonde en veilige samenleving zichtbaar wordt gemaakt en verder wordt versneld. De oplossingen voor de grote duurzaamheidsvraagstukken bestaan al en worden breed gedragen, zo zal deze estafette van evenementen aantonen. De initiatiefnemers zijn vastbesloten om samen door te pakken.

  Our New Economy is een van deze organisaties

  ONE doet mee met dit samenwerkingsverband. Hoewel we waarschijnlijk niet alle standpunten van iedere deelnemende organisatie volledig delen, vinden we het veel belangrijker om zichtbaar te maken dat er een brede beweging is in Nederland die staat voor een verandering van denken.

  Dit sluit aan bij onze missie; de transitie naar een globale economie voor die voorziet in goede levens voor iedereen binnen de ecologische grenzen van de Aarde, voor huidige en toekomstige generaties.

  Onze Promise

  Our New Economy streeft naar meer kennis over Nieuw Economisch denken in Nederland, onze 7 uitgangspunten daarvoor zijn:

  1. Voer beleid op basis van juiste economische aannames en nieuwe inzichten
  2. Geef meer ruimte aan verschillende economische stromingen en ideeën naast de dominante neoklassieke economie
  3. Economen helpen kringlopen sluiten en welvaart eerlijker verdelen
  4. Overheden en bedrijfsleven gaan economie anders meten
  5. Economische wetenschap wordt minder vervlochten met de macht
  6. Focus op welzijn en brede welvaart in plaats van economische groei
  7. Breder economisch denken en handelen vereist breder economisch onderwijs

  In de komende maand ga je op onze website daarvoor een groot aantal producten gelanceerd zien worden:

  • Lesbrieven Nieuwe Economie voor het voortgezet onderwijs (onderbouw en bovenbouw havo/vwo)
  • Lancering van het boek Economy Studies – hoe ontwikkel je een nieuw economiecurriculum in het wo/ho
  • Online training Nieuwe Economie voor beginners
  • Podcast serie ‘samen naar de Nieuwe Economie’

  Hou de nieuwsbrief in de gaten!

  Lees verder →
 • Eerlijke Klimaatagenda

  Op 9 juni 2021 bood een brede coalitie van werkgevers, klimaatorganisaties, vakbond en jongerenorganisaties de Eerlijke Klimaatagenda aan bij de formateur en de politieke partijen. De publicatie was het initiatief van Milieudefensie. Het secretariaat was in handen van Rens van Tilburg en Hendrik Noten (beiden Sustainable Finance Lab) en Sam de Muijnck (hoofdeconoom bij ONE).

  Met de Eerlijke Klimaatagenda kan Nederland tegelijk met het coronaherstel de klimaatcrisis aanpakken en ongelijkheid tegengaan. Het plan levert nieuwe banen op, nieuwe natuurgebieden en heel veel geïsoleerde woningen.

  Dit levert de Eerlijke Klimaatagenda op:

  • 129.000 arbeidsjaren aan nieuwe banen
  • 60.000  omgeschoolde mensen
  • 400.000 geïsoleerde woningen voor lagere inkomens
  • 82.000 hectare nieuwe natuur
  • 1.000 hubs voor elektrisch deelvervoer voor lager inkomen.
  • 203.000 extra gezonde levensjaren
  • Meer openbaar vervoer op het platteland

  Download het rapport


  Coalitie

  De meeschrijvende organisaties zijn Milieudefensie, FNV, Techniek Nederland, NVDE, MVO Nederland, Jonge Klimaatbeweging, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en het Sustainable Finance Lab.

  Lees verder →
 • 16 juni: “Nieuwe tijden vragen om een nieuwe economie”

  THRIVe – fundamentals for a new economy.

  Nieuwe Economie in het hoger onderwijs. In een serie van 8 workshops krijg je als docent of lectoren inspiratie aangereikt voor de Nieuwe Economie in jouw vakgebied.
  Er is op dit moment veel gaande in het hoger onderwijs in Nederland. Circulair economy, meervoudige waardecreatie, sustainable finance, new finance, business innovation, purpose economy, … en nog veel meer. Volg de hele serie of precies die workshop die jouw aanspreekt.

  (let op – we werken vanaf nu met aanmelding)

  Nieuwe economie, wat wordt de volgende stap? Op 16 juni 2021 16:00-17:30

  Studenten economie, finance en control of accounting worden tot op de dag van vandaag hoofdzakelijk opgeleid in de Neoklassieke economie. De wereld staat voor grote uitdagingen en de theorie van gisteren bereidt ons niet goed voor op de wereld van morgen. Kunnen wij voortborduren op het werk van pluralisten, zoals Rethinking Economics? Kees Klomp richt zich op de betekeniseconomie en werkt zo aan een nieuw narratief. Kees zoekt naar antwoorden om te kunnen omgaan met de nieuwe situatie. Hoe kunnen we nu de volgende stap zetten?

  Een paradigmashift

  Klimaatcrisis, biodiversiteitsverlies, sociale en economische ongelijkheid, … Het is een greep uit een reeks essentiële bedreigingen. We zien dat voorlopers in de economische wetenschap al aan de slag zijn en dat deze economen de paradigmashift al vormgeven. De enorme uitdagingen vraagt dat we niet alleen naar een nieuwe theorie kijken voor de economen, maar naar een nieuwe positie van het hele vakgebied van de economie als wetenschap. In de betekeniseconomie ligt het domein van de econoom ingebed tussen ecologie, sociologie en andere wetenschappen.

  In de mixer

  Kees schrijft op dit moment samen met Shinta Oosterwaal aan het boek THRIVe. Hierin schrijft hij over de fundamenten voor de nieuwe economie. De betekeniseconomie is gebaseerd op een brede set aan ideeën. Denk aan Doughnut economy, Wellbeing economy, Degrowth, Economy of the Commons Goods, Regenerative Economics en nog veel meer. Stel, je stopt dit in de mixer. Wat komt daar uit? Deze ideeën gaan een radicale stap verder dan de wetmatigheden van de huidige stroming. Er ontstaat een nieuw narratief uit deze mix: door het verweven van deze verhalen. Het nieuwe dat er ontstaat kun je ook wel Existential Economics noemen.

  Van denken naar doen

  Kees kijkt naar ondernemers in de economie, maar ook naar de macro-economische uitdagingen van dit nieuwe denken: van bouwvakker tot democratie, er moet veel veranderen in deze paradigmawisseling. De antwoorden liggen op tafel en worden door een reeks nieuwe economen aangereikt.

  Downloaden

  De presentatie van Kees Klomp is – helaas zonder zijn inspirerende woorden – te downloaden via onderstaande link.


  Een workshop verzorgd door Kees Klomp (Lector aan de Hogeschool Rotterdam, Betekenis Economie, Reinventing Economics & Business, Impact)

  Inspiratie voor docenten en lectoren

  We willen je graag inspireren met een serie toegankelijk (online) en interactieve workshops. Er is gelegenheid tot netwerken en je krijgt de meest recente inzichten van front-runners. Een heleboel gratis inspiratie voor jouw onderwijsprogramma.

  Lees verder →
 • Renewing the welfare state

  ( Nederland onderaan)

  Sam de Muijnck is chief economist of Our New Economy and chairman of the Think Tank of young economists of the Future Markets Consultation led by former Dutch Prime Minister prof. Jan Peter Balkenende and prof. Govert Buijs. In a new report he argues a combination of extended basic services, a job guarantee and benefits-as-a-right seems most promising. 

  On April 29th 7 pm (CET), he presented the report, followed by a panel discussion of proponents of the various ideas.

  The right mix of ensuring jobs, income and services

  Over the last year the welfare state has been at the core of public debates as the coronavirus pandemic revealed existing weaknesses and required additional support for people. One idea in particular, namely unconditional universal basic income, has gotten a lot of attention. Nevertheless, this report argues that this is not the most promising social policy option. While such policy would reduce poverty and inequality, and improve the bargaining power and freedom of workers, it would generate a troublesome paradox. On the one hand, it would require an significant increase in government taxes – of about 25% of GDP in Europe -, or alternatively, cuts in existing public services. And on the other hand, it would strengthen market individualism, as it would provide people with money they can consume
  or invest according to their preferences.

  Therefore, this report argues that other, more targeted policies are preferable. But rather than advocating another ‘silver bullet solution’, this report argues that innovative policy combinations, in which individual policies strengthen and complement each other, are more desirable. More specifically, it argues that a combination of extended basic services, a job guarantee and benefits as rights seems most promising.

  Similar to unconditional universal basic income, these policies help reduce poverty and inequality, and improve the bargaining power and freedom of citizens and workers. In contrast to basic income, they, however, do not lead to more market individualism. Instead they strengthen social cohesion, as they are based on the reciprocal principle of enabling everyone to contribute to and benefit from the common good.

  Furthermore, these policies have some additional advantages. While it is unclear whether an unconditional universal basic income would enable people to effectively meet their needs through the market, public provision has proven to be effective in providing universal access to basic services. Similarly, while fiscal stimuli and other job programs have been effective in reducing involuntary unemployment, they have not been able to eliminate it. A job guarantee, on the other hand, would be able to do so, thus providing the otherwise unemployed not only with income, but also with regular activity, time structure, social contact, a sense of purpose, status and identity. Additionally, the policies suggested would improve economic productivity as they help build and maintain ‘human capital’.

  The policies would also have important ecological implications as they would contribute to a ‘just transition’. A job guarantee would create ‘green’ jobs, but more importantly reduce the need for economic growth to create jobs. Additionally, extended public services would increase human wellbeing without increased pollution, showing that the two do not have to
  be connected.

  And finally, while being ambitious, these policies would be fiscally feasible. Extended basic services are estimated to require additional public investment of about 4% of GDP. A job guarantee is estimated to cost 1 to 2% of GDP – although it could be budget neutral by decreasing other social costs and public expenses, including less punitive and restrictive
  benefits. The policy mix could be financed through (higher) taxes on (net) wealth, land, data, inheritance, unhealthy consumption, financial transactions and pollution as these would contribute to making the economy more stable, fair, and sustainable.

  This project and event is a collaboration between Our New Economy (ONE), Sustainable Finance Lab (SFL) & Moral Markets and is funded by the Goldschmeding Foundation and Templeton World Charity Foundation, Inc. 

  De juiste mix van banen, inkomen en diensten

  Sam de Muijnck is hoofdeconoom bij Our New Economy (ONE) en voorzitter van de denktank van jonge economen bij de Future Markets Consultation geleid door voormalig minister-president prof. Jan Peter Balkenende en prof. Govert Buijs. In een nieuw rapport beargumenteert hij dat een combinatie van een uitgebreide vorm van basisdienstverlening, baanzekerheid en benefits-as-a-right als de oplossing met het grootste potentieel.

  Op 29 april om 19:00 (CET) presenteerde Sam zijn rapport, gevolgd door een paneldiscussie met voorstanders van de verschillende ideeën.

  Gedurende het afgelopen jaar stond de verzorgingsstaat centraal in het publieke debat. De coronacrisis liet de zwaktes zien van onze verzorgingsstaat en er was aanvullende steun nodig voor veel Nederlanders. Het idee omtrent onvoorwaardelijk universeel basisinkomen heeft veel aandacht gekregen. Wij beargumenteren dat dit niet de best optie is van een sociaal beleid. Het leidt uiteindelijk tot een problematische paradox. Ondanks dat een universeel basisinkomen de armoede en ongelijkheid doet afnemen en de onderhandelingspositie en vrijheid van werknemers doet toenemen. Aan de ene kant is er ofwel een zeer hoge toename, van ongeveer 25%, van het Europese BNP aan belasting voor nodig of bezuinigingen in bestaande overheidsuitgaven. Aan de andere kant leidt het tot meer marktindividualisme aangezien mensen meer geld krijgen en zij het naar eigen inzicht kunnen spenderen.


  Dat is de reden dat wij pleiten voor andere, meer gerichte, beleidsmaatregelen. We zijn niet voor één ‘silver bullet’ oplossing, maar stellen een innovatieve combinatie van beleid voor waarin individuele opties elkaar versterken. Om nog specifieker te zijn betogen we dat een combinatie van uitgebreide basisdiensten, een gegarandeerde baan en recht op bijstand er het meest belovend uit ziet.
  Net zoals een onvoorwaardelijk universeel basisinkomen helpt deze mix om armoede en ongelijkheid te verkleinen en de onderhandelingspositie en vrijheid van arbeiders te vergroten. Echter, in tegenstelling tot het basisinkomen leidt het niet tot meer marktindividualisme. In plaats daarvan vergroot het de sociale cohesie, omdat het gebaseerd is op een wederkerig principe waarin iedereen bijdraagt en profiteert van het algemeen welzijn.


  Daar komt bij dat dit beleid meer voordelen heeft. Terwijl het onduidelijk is of een basisinkomen mensen in staat stelt om in hun behoeftes te voorzien, hebben publieke voorzieningen zich bewezen om universele toegang te geven tot de basisbehoeftes. Ook hebben fiscale stimuli en werkgelegenheidsprogramma’s bijgedragen in de daling van onvrijwillige werkloosheid, maar heeft het niet voor een complete eliminatie gezorgd. Een baangarantie heeft wel de mogelijkheid om dit te doen en genereert naast een inkomen ook een bezigheid, vaste structuur, sociaal contact, een gevoel van ertoe doen, status en identiteit. Tot slot leidt dit beleid tot een verhoging van de productiviteit door te werken aan menselijke ontwikkeling.


  De voorgestelde combinatie van beleidsmaatregelen heeft ook ecologische implicaties, omdat het bijdraagt aan een eerlijke transitie. Baangaranties zullen tot meer groene banen leiden en, nog belangrijker, het neemt de noodzaak tot economische groei middels de creatie van banen weg. Uitgebreide publieke dienstverlening zal leiden tot een toename in menselijk welzijn zonder dat dit gepaard gaat met meer vervuiling. Dit laat zien dat deze twee niet hand in hand hoeven te gaan.


  Tot slot zullen deze ambitieuze beleidsplannen fiscaal te realiseren zijn. Zo schatten we in dat uitgebreide basisdiensten een investering van 4% van het BNP zal vragen. Baangaranties zullen ongeveer 1 á 2 procent van het BNP zijn alhoewel het ook kostenneutraal kan zijn door lagere sociale kosten en publieke uitgaven. Het beleid kan gefinancierd worden middels hogere belastingen op vermogen, land, data, geërfd vermogen, ongezonde consumptie, financiële transities en vervuiling, aangezien dit zal bijdragen aan een eerlijkere, stabielere en meer duurzame economie.

  Dit project en het rapport is een samenwerking tussen Our New Economy (ONE), Sustainable Finance Lab (SFL) & Moral Markets en wordt gefinancierd door de Goldschmeding Foundation en Templeton World Charity Foundation, Inc.

  Lees verder →
 • 19 mei: “Baat het niet dan gaat het niet”

  Workshop – SDGs in de opleiding Finance & Control

  Nieuwe Economie in het hoger onderwijs. In een serie van 8 workshops krijg je als docent of lectoren inspiratie aangereikt voor de Nieuwe Economie in jouw vakgebied.
  Er is op dit moment veel gaande in het hoger onderwijs in Nederland. Circulair economy, meervoudige waardecreatie, sustainable finance, new finance, business innovation, purpose economy, … en nog veel meer. Volg de hele serie of precies die workshop die jouw aanspreekt.

  (let op – we werken vanaf nu met aanmelding)

  Cijfers in de hoofdrol op 19 mei 2021 16:00-17:30

  Studenten Finance & Control worden opgeleid om in het toekomstig beroepenveld een rol te spelen bij het sturen op organisatiedoelstellingen, het registeren en meten van de prestaties en het rapporteren, zowel intern als extern, over de resultaten in relatie tot de geformuleerde doelstellingen. De beheersing van risico’s en het naleven van regels spelen in die cyclus een belangrijk rol. In externe rapportages, lees jaarverslagen, staan vooral de cijfers in de spotlights.

  Beursgenoteerde organisaties en organisaties van openbaar belang zijn met de invoering van 2014/95/EU verplicht om ook niet financiële informatie op te nemen in het jaarverslag,  zodat niet alleen de financiële resultaten maar ook andere resultaten in de spotlights staan.

  “Waar is de financiële waarde creatie ten koste gegaan van waardevernietiging op andere kapitalen en welke risico’s ten aanzien van de people, planet en prosperity brengt de bedrijfsvoering met zich mee?”

  Baten voor alle betrokkenen in de hoofdrol

  Organisaties die op lange termijn waarde willen creëren voor alle betrokkenen kijken verder dan de cijfers. Dat betekent dat er sturing is op doelstellingen die verder gaan dan profit en waarde moeten toevoegen voor People, Planet en Prosperity. Het IR-Framework (IIRC), GRI, en ook de SDGs  zijn instrumenten die  helpen om de juiste focus te leggen.

  Financials van de toekomst hebben een belangrijke rol in de missie om de SDGs te implementeren; “baat het niet dan gaat het niet” is dan het referentiepunt voor alle P’s en SDGs!

  Download de presentatie


  Een workshop verzorgd door Marleen Bartels-Schilt (Afstudeercoördinator Cluster Finance, docent Cluster Finance en onderzoeker at Hogeschool Inholland) en Jan Wokke (Docent Audit & Assurance, External Reporting, IFRS, Internal Control, Financial Management and Investments)

  Inspiratie voor docenten en lectoren

  We willen je graag inspireren met een serie toegankelijk (online) en interactieve workshops. Er is gelegenheid tot netwerken en je krijgt de meest recente inzichten van front-runners. Een heleboel gratis inspiratie voor jouw onderwijsprogramma.

  Lees verder →
 • Wellbeing als wake-up call voor economen

  Op 15 april 2021 is Sam de Muijnck geïnterviewd bij De Nieuwe Wereld. Hierin licht hij het rapport toe dat vorige week verscheen: Towards a Wellbeign Economy.

  “Waar neoklassieke economen vaak kijken naar kwesties van efficiëntie, zien zij de maatschappelijke vraagstukken over het hoofd,” stelt De Muijnck.

  Dit doorgeschoten efficiëntie denken heeft een ondermijnende uitwerking op het welzijn van de samenleving. Het creëert namelijk een dynamiek waarin politieke belangen steeds opnieuw het onderspit delven tegen top-down geïmplementeerde, technocratische modellen. Hoe dichter men aanschurkt tegen die technocratische kern, hoe groter de invloed op regelgeving. “Uit statistieken blijkt dat vooral hoge inkomensgroepen invloed hebben op beleid,” constateert De Muijnck. “Dat had ik nooit gedacht vóórdat ik aan dit onderzoek begon.” Om deze ondemocratische ontwikkelingen tegen te gaan moet er dan ook meer macht komen voor de burger. Van burgerraden tot ‘corporate social audits,’ Sam de Muijnck biedt ons een kijkje in de mogelijke toekomst van onze politieke economie.

  Lees verder →
[:]
Deel deze pagina