Participation Income

[:nl]

Research on participation income

Researcher: Rebecca Belochi

Dear readers,

Maybe you already heard of the project I am undertaking with the support of Our New Economy. For those who don’t: I am currently writing a paper on Participation Income (just PI for friends) intended for policy making that will be published by ONE. As writing a paper takes time, the coming series of posts are dedicated to introduce participation income in general until the paper is published. They will cover not only PI’s advantages but also its challenges and the state of the current debate surrounding it.

Another reason behind the publishing of these blog posts is to showcase points that will not be covered in the policy paper. Indeed, certain aspects of the academic debate, whilst relevant when thinking of PI overall, do not offer particular insights for policy making. Therefore, the coming posts will also focus on points complementary to the future paper. The goal is to increase awareness of PI and provide an interactive platform to discuss its different aspects. Any share of thoughts or questions are encouraged and appreciated!

I am already looking forward to our interactions. So don’t hesitate to comment, share these posts with interested parties, or follow me on twitter for #PIfunfacts and much more.

Kindly,

Rebecca.

  • Werkveldenquête Ondernemen in de Nieuwe Economie

    Wat verwachten werkgevers van instromende studenten uit het HEO? Welke kennis en vaardigheden zijn relevant voor het werkveld op dit moment? Is duurzaam denken en handelen inmiddels een relevante kwalificatie? Kijken werkgevers daarbij vooral naar schoolresultaten of zijn andere factoren belangrijk?

    Lees verder →
  • Economieles.nu is echt live


    De lesbrieven die we samen met Day for Change hebben ontwikkeld staan vanaf vandaag met een nieuw uiterlijk online op een nieuwe website! Je vindt hier ook regelmatig nieuwe actuele lesbrieven en informatie om de economielessen in het voortgezet onderwijs toekomstgerichter te maken. Om dat te vieren hebben we een kerstcadeautje voor jou.

    Met de kortingscode KERSTCADEAU krijg je nu naast de eerste lesbrief ‘Wat is (van) Waarde’, een tweede lesbrief naar keuze gratis, Dat is een mooi 🎄 🎁.

    Neem in je kerstvakantie gelijk een kijkje op www.economieles.nu, want de code is geldig tot en met 8 januari 2023.

    Vanuit ONE en Day for Change prettige feestdagen & een fijne kerstvakantie gewenst!

    Lees verder →
  • Hbo docenten met ideeën gezocht!

    Wie?

    Ben jij docent binnen de opleiding Commerciële Economie, Finance & Control, International Business of Bedrijfskunde en heb je ideeën over hoe jouw vakgebied of opleiding toekomstbestendiger gemaakt kan worden? En lijkt het je leuk gelijkgestemde collega’s van andere scholen te ontmoeten? Schrijf je dan hier in voor een workshop!

    Wat?

    In deze sessie willen we aan de hand van het Three Horizons Framework met jullie nadenken over hoe toekomstbestendig hbo economie onderwijs eruit kan zien en hoe we daar zouden kunnen komen. Wat moeten we hiervoor behouden van het huidige curriculum? Wat moeten we juist loslaten? En wat moet er absoluut in? We sluiten af met pizza en drankjes.

    Wanneer?

    Op 9, 10, 16, 17 of 19 januari van 16:00-18:00. Je hoeft er maar bij één aanwezig te zijn maar geef het vooral aan als je meerdere data beschikbaar bent. We zoeken namelijk naar een mix van docenten uit verschillende opleidingen.

    Waar?

    Het midden van het land (Utrecht of Amersfoort), exacte locatie nog nader te bepalen. Alleen de workshop van 19 januari is online.

    Voor vragen kun je terecht bij:
    Rosa van As (rosa.van.as@ourneweconomy.nl) of
    Magid el-Massoudi (magid.el.massoudi@ourneweconomy.nl)

    Lees verder →
  • Economieles.nu live op 16 november 2022

    Samen met Day for Change ontwikkelen we sinds 2021 lesbrieven en aanvullende materialen voor de economielessen in het voortgezet onderwijs. Sinds september 2022 kunnen we dankzij steun van de Goldschmeding Foundation extra materialen ontwikkelen en bovendien hebben we nu de mogelijkheid om het bereik te vergroten.

    Economieles.nu biedt lesbrieven havo/vwo

    We leven in een wereld die snel verandert. Dit heeft invloed op ons economieonderwijs. Met welke bril kijken we naar de economie? De lesbrieven Nieuwe Economie (voor havo en vwo) geven leerlingen de kennis en tools om economische ideeën te onderzoeken.

    Wil je als docent:

    • Het kritisch denkvermogen van je leerlingen stimuleren?
    • Leerlingen kennis laten maken met verschillende perspectieven op economie?
    • Leerlingen vaardigheden geven waarmee ze bewuste wereldburgers worden?

    Dan zijn de lesbrieven Nieuwe Economie iets voor jou!

    Lees verder →
  • Week van het Economieonderwijs – luisteren naar de economen van ONE

    Deze week hebben we verschillende interessante interviews voor jou beschikbaar. Je kunt kijken en luisteren naar gesprekken met Sam de Muijnck en Joris Tieleman, de auteurs van Economy Studies, over hun ideeën en visie op het economieonderwijs.

    Lees verder →
  • Stageplaatsen Nieuw Economieonderwijs

    Our New Economy is een onafhankelijke denktank in Nederland, met internationale reikwijdte. Als stichting zonder winstoogmerk werken we aan vernieuwing van het economisch denken in onderwijs,beleid en praktijk. Dit jaar is ons team sterk uitgebreid vanwege onze projecten en het huidige team bestaat uit elf collega’s. Daarnaast zijn we nu op zoek naar twee stagiaires ter versterking van twee van onze projecten om lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs te ontwikkelen en om de hbo opleidingen bedrijfskunde, accounting en commerciële economie socialer en duurzamer te maken.

    Wie we zoeken

    De stagiaires die wij op dit moment zoeken gaan bij ons aan de slag voor een periode van drie tot zes maanden, voor 3-5 dagen in de week. Werkzaamheden zijn afhankelijk van het profiel van degenen die we aannemen, maar kunnen o.a. zijn: 

    • Analyseren van bestaande examenprogramma’s in het vo en de hbo-curricula en bijbehorende lesmaterialen op mainstream opleidingen.
    • Zoeken en contacteren van voortrekkers die duurzaamheid en maatschappelijke vraagstukken diepgaand hebben geïntegreerd in hun programma, in binnen- en buitenland.
    • Inplannen en organiseren van workshops bij hogescholen.
    • Communicatie over het project, via onze nieuwsbrieven en social media.

    Wat heb jij in huis

    Pro-actief en zelfstandig

    Je houdt van aanpakken en trekt aan de bel wanneer je vastloopt, zodat we samen kunnen zoeken naar een oplossing of alternatief. Je wil graag – net als wij – impact maken.

    Nieuwsgierig systeemdenker en actief onderzoeker

    Je begrijpt dat het onderwijs een groot en complex veld is, en denkt graag mee over de vraag met welke interventies we dat veld het beste in beweging krijgen. Daarbij blijft je niet lang hangen in filosofie en beschouwingen: we moeten ook gewoon een heleboel curricula en lesmaterialen doornemen en evalueren.

    Daarbij is het van belang dat je een helder beeld hebt van Nieuw Economisch denken en een idee hebt waarom curriculumverandering van het economieonderwijs in scholen en universiteiten zo’n belangrijk thema is en waarom we ons ook richten op beleid. Idealiter ben je reeds bekend met ONE, Rethinking Economics of vergelijkbare organisaties in Nederland of internationaal.

    We communiceren in Nederlands en Engels, dus die twee talen beheers je goed.

    We bieden je aan

    We bieden een stagevergoeding van €500 per maand op fulltime basis (dus €400 voor 4 dagen/week, etc.). Je komt terecht in een gezellig, dynamisch en betrokken team. Daarnaast zijn we ambitieus, want we willen impact maken: het is hoog tijd voor een transitie in ons economisch denken en handelen. 

    We werken vanuit een kantoor in Amsterdam West (aan het Surinameplein), en vanuit huis. De verhouding tussen kantoor/thuiswerken overleggen we met jou en we denken daarbij aan een minimum van 1 à 2 dagen per week op kantoor, afhankelijk van het totaal aantal werkdagen per week.

    Startdatum: in overleg, snel na de gesprekken.

    Hoe te solliciteren

    Om te solliciteren, stuur je ons je CV, motivatiebrief en het beste voorbeeld van je schrijfwerk (blog / nieuwsbrief / organizer e-mail / wat dan ook!) per e-mail – via onderstaande button.

    Na een eerste selectie nodigen we de meest geschikte kandidaten uit voor een online of live interview in november, waarna we de keuze maken. Als je vragen hebt over de stage of de procedure, voel je vrij om deze eerst te mailen.

    Sollicitatietermijn: 6 november 2022.

    ONE is een inclusieve organisatie. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak pas solliciteren als zij volledig aan het functieprofiel denken te voldoen; mannen reageren ook als het niet helemaal past.

    We willen iedereen uitnodigen om te solliciteren – ongeacht leeftijd, handicap, etniciteit, geslacht, genderidentiteit, ras, religieuze overtuiging, seksuele geaardheid of andere kenmerken – ook als je niet expliciet aan alle eisen voldoet.

    Lees verder →
  • De Week van het Economieonderwijs

    Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 november vindt de Week van het Economieonderwijs plaats! Dit is dé landelijke week voor toekomstbestendig economieonderwijs in Nederland voor alle onderwijslagen van vo, mbo, hbo tot wo. De Week van het Economieonderwijs geeft een podium aan inspirerende onderwijsprofessionals en instellingen die actief zijn met inclusiever, duurzamer en toekomstbestendig maken van het curriculum van hun economieonderwijs. Goede voorbeelden worden getoond, nieuwe economische principes worden besproken, onderwijsprofessionals ontmoeten elkaar, en kunnen daarna geïnspireerd aan de slag in de eigen lespraktijk.

    ONE in deze week

    Vanuit Our New Economy zijn we intensief bij deze week betrokken. Samen met onze partners Leren voor Morgen en Het Groene Brein geven we de week vorm. We starten de week met een Lancering en op de 18de is er een Slotbijeenkomst waar allebei interessante Key Note sprekers hebben uitgenodigd om het gesprek aan te gaan waarom het economieonderwijs van vandaag hervormd moet worden.

    Ook zullen we in de Week van het Economieonderwijs samen met onze partner Day for Change de website gaan lanceren voor lesmaterialen in het voorgezet onderwijs: economieles.nu. Dat doen we op de woensdagavond 16 november. Zorg dat je bent aangemeld, dan krijg je ook de gratis eerste lesbrief om gelijk aan de slag te gaan met jouw klas!

    We gaan ook nog een academische workshop organiseren vanuit het Economy Studies team, dus hou de website van de Week van het Economieonderwijs goed in de gaten!

    Lees verder →
  • Geld als water

    Met behulp van de metafoor ‘geld als water’ brengt architect en cartograaf Carlijn Kingma de wereld van het grote geld tot leven. Samen met Thomas Bollen en Martijn van der Linden (bestuursvoorzitter van ONE) onderzocht zij de rol van geld in onze samenleving.

    Een animatievideo

    Het project resulteert niet alleen een kunstwerk op papier, maar ook in een animatievideo van ruim 20 minuten. Hierin vertelt Carlijn het verhaal achter de tekening.

    Leuk om in de klas te hangen?

    Je kunt de poster – als praatplaat – ook in de klas hangen (of op kantoor of thuis in de woonkamer). Bestellen kan via de site van Follow the Money.

    Lees verder →
  • Kickoff vervolg Lesbrieven

    We leven in een wereld die snel verandert. Dit heeft ook invloed op ons economieonderwijs: met welke bril kijken we naar de economie? De lesbrieven Nieuwe Economie (havo en vwo) geven leerlingen de kennis en tools om economische ideeën (kritisch) te onderzoeken. In de Week van het Economieonderwijs gaan we live met een nieuwe website. Je kunt je alvast aanmelden voor een gratis Lesbrief!

    Lees verder →
  • Neoliberalisme. Een Nederlandse Geschiedenis

    Auteurs: Bram Mellink & Merijn Oudenampsen

    Uitgever: Boom

    In het publieke debat is de afgelopen jaren veel kritiek geleverd op het neoliberalisme, maar wat dit begrip inhoudt blijft meestal vaag. Waar komt het eigenlijk vandaan en hoe heeft het zich in Nederland genesteld? In ‘Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis’ geven historicus Bram Mellink en socioloog Merijn Oudenampsen het neoliberalisme voor het eerst een plaats in de geschiedenis van ons land. Zij laten zien dat het marktdenken veel eerder in Nederland landde dan altijd is gedacht en veel nauwer met onze naoorlogse instituties is verweven dan deskundigen tot nu toe aannamen. Dit boek volgt de politici, ambtenaren en wetenschappers die na de Tweede Wereldoorlog het marktdenken ontketenden en plaatst hun neoliberalisme waar het thuishoort: in het hart van de Nederlandse politiek.

    Sam de Muijnck maakte een samenvatting in een set slides. Deze kun je hier downloaden.


    Sam de Muijnck

    Lees verder →
[:]
Deel deze pagina