Workshops hoger onderwijs

Een workshop voor docenten en lectoren

In het hoger onderwijs is Nieuwe Economie al geen onbekende term. Circulaire economie, ecologische economie, betekenis economie en nog meer begrippen komen terug in de curricula en de verschillende vakken. In het voortgezet onderwijs ontstaat nu ook behoefte aan een bredere blik op economie. Volg er één, of de hele serie.

Laat je inspireren

Het doel van de workshops is helder: leerkrachten, docenten en lectoren gezamenlijk rondom onderwerpen bij elkaar te brengen, inspireren en samen stappen zetten om nieuwe begrippen in het bestaande onderwijs op te nemen. We werken aan een serie voor online collegiale bijscholing ‘nieuwe economie in het onderwijs’. De insteek is vanuit het instellingen voor het hoger onderwijs in Nederland, maar vanuit een andere achtergrond zijn de meeste workshops goed te volgen.

Vanaf 18 november start we de reeks van 8 bijeenkomsten. Iedere maand op een woensdagmiddag van 16.00 – 17.30 een inspirerende workshop tot de zomer van 2021.

Wat kun je verwachten?

18 november: A New Vision for Economics Education

In deze workshop worden ideeën en gereedschappen aangeboden om hierbij te helpen, zowel de waarom-vraag, als de instrumenten en de veelheid aan richtingen. En deze hulpmiddelen gaan we ook direct toepassen om hun praktische nut te zien. Een workshop door Sam de Muijnck en Joris Tieleman.

16 december: Maatschappelijke, juridische en ethische aspecten van technologische vernieuwing

De workshop gaat over Technology Assessment voor Business studenten, oftewel de analyse maatschappelijke, ethische en juridische aspecten van technologische vernieuwingen. Met cases studies en crisisoefening. Een workshop door Chris van ‘t Hof en Jacco van Uden.

13 januari 2021 Overzicht op Ondernemerschap en duurzaamheid in de keten

In deze praktische workshop start je bij de belevingswereld van de student. Je toont hem eerst in alle eenvoud de essentie van ondernemerschap. Daarna laat je hem onderzoeken hoe een product of dienst tot stand komt via de bedrijfsketen, hoe je een impactanalyse maakt en hoe je een ethische dialoog aangaat om te kijken of en hoe je zaken kunt veranderen om duurzaamheid in de keten te bevorderen. Een workshop door Owen de Vries.

17 februari 2021 True Price

Een workshop over de echte prijzen in een wereld waar nog steeds veel kosten verdwijnen als “externaliteit”. True Price is een platform voor consumenten en bedrijven om de echte prijs te zien en verbeteren. Vanuit een praktische benadering kijken we naar een eerlijke, echte prijsberekening. Een workshop door Michel Scholte.

17 maart 2021 Eigendom als sleutel naar gezonde bedrijfsstructuren

In deze workshop kijken we naar de rol van eigendom binnen de huidige economische – en maatschappelijke uitdagingen heeft (macroniveau), maar ook naar de rol van eigendom binnen een onderneming. En we behandelen de vragen: “Hoe kunnen we door de vormgeving van het eigendom mogelijk gezondere fundamenten leggen onder onze economie en maatschappij?” En: “Welke eigendomsvorm ondersteunt het beste de bestaansreden van een onderneming en doet recht aan al haar stakeholders?” Een workshop door Jennifer Benson.

14 april 2021 Een nieuwe blik op currency-design en toepassing in de praktijk.

Een nieuw economisch paradigma: van geld weer een zuiver ruilmiddel maken, geen doel op zich. De workshop laat de deelnemers, middels spelvormen en praktijkcasussen, kennis maken met de rol die circulair geld kan vervullen voor de transitie naar een duurzame toekomst. Je doet nieuwe inzichten op over de werking van het huidige geldsysteem én over alternatieven als cooperative finance en circulair geld. Samen onderzoeken we hoe geld doorwerkt in thema’s als welvaartsverdeling, armoede, duurzaamheid en het circulair omgaan met grondstoffen. Een workshop verzorgd door Heidi Leenaarts en Eric van Veluwen.

19 mei 2021 SDG digital learning lab

Eind oktober 2020 gingen 4de jaars studenten aan het werk met opdrachten om SDG’s te kiezen die (volgens hen) voor Inholland het meest relevant zijn en aansluitend de kpi’s voor de top 4 van de gekozen SDG’s formuleren. Video’s, samenwerking, presenteren en beoordelingen van oplossingen – een zeer gevarieerd programma dat kan inspiratie kan zijn voor het onderwijs. Een workshop door Marleen Bartelts en Jan Wokke.

16 juni 2021 Thrive

Thrive wordt het nieuwe boek van Kees Klomp. Een workshop van Kees Klomp die aan het einde van deze reeks graag vooruit kijkt hoe we het economieonderwijs een boost kunnen geven zodat we werken aan welzijn. Een economie die ten dienste staat van mensen.

Inschrijven voor de workshops

Laat je gegevens achter en we sturen je de nieuwsbrief met de aankondiging voor de volgende workshop.

Inschrijven workshop Nieuwe Economie hoger onderwijs
Voornaam en achternaam

Deel deze pagina