Over ONE

Waarom “Nieuwe Economie”?

Er zijn complexe (mondiale en lokale) vraagstukken die zich lastig laten oplossen vanuit het huidige dominante economische denken. Als wij het hebben over Nieuwe Economie, dan bedoelen we niet dat alles opnieuw moet worden uitgevonden. Veel van deze theorie is al beschikbaar in de wetenschap. De publicaties zijn er, van Mazzucato tot Piketty, maar de beschikbare inzichten worden vaak niet meegenomen in het beleid van overheden of organisaties. Ze zijn ook onbekend bij het brede publiek – ten onrechte.

De theorie is dus al beschikbaar… ligt het dan aan de praktijk? Nee, in Nederland zijn ontzettend veel initiatieven bezig met het vormgeven van een sociale en duurzame wereld. Ondernemers, burgerinitiatieven en lokale overheden laten zien dat het kan. Wat nu nodig is om op te schalen is dat we kennis gaan delen – onderzoek en praktijk moeten bij elkaar komen. Daar speelt ONE een rol. En jij kan meedoen, dus schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Niet alles wat de dominante neoklassieke theorie beschrijft is fout. Maar de wereld en de problemen zijn zo complex dat we vanuit meerdere perspectieven naar meerdere oplossingsmogelijkheden moeten zoeken. Het is goed om te weten hoe wij als samenleving hier terecht zijn gekomen. Nog relevanter is hoe we gezamenlijk de Nieuwe Economie verder vorm kunnen geven. Wij komen ook niet met “de oplossing voor alle problemen”; er is namelijk niet één eenvoudige vervanging voor al het huidig dominante economische denken. Daarom werkt ONE aan verbreding van de focus: verschillende ideeën die elkaar versterken naast elkaar laten bestaan. Daarom staan wij voor onderzoeken, experimenteren en ervaringen delen.

Stichting Our New Economy

Stichting Our New Economy is op 1 januari 2017 voortgekomen uit Stichting Duurzame en Solidaire Economie (DSE). Het platform DSE gaat verder als een zelfstandige en onafhankelijke denktank waarmee ONE samenwerkt.

Our New Economy (ONE) wil een economie die goede levens voor alle mensen binnen de ecologische grenzen van de Aarde realiseert. Om dit te bereiken ontwikkelt ONE met denkers en doeners theorieën en praktijken die aantonen dat het echt anders kan.

Deel deze pagina

Missie en visie

We stellen ons een globale economie voor die voorziet in goede levens voor iedereen binnen de ecologische grenzen van de Aarde, voor huidige en toekomstige generaties.
Meer informatie

Wie is wie

Wie zijn de mensen die Our New Economy vormgeven? Hier vind je het team, bestuur en welke mensen nog meer betrokken zijn.
Meer informatie

De Projecten

Bij Our New Economy werken we projectmatig aan de transitie van het Economisch denken. De startende en lopende projecten vind je bovenaan en onderaan de pagina zie je projecten die zijn afgerond.
Meer informatie

Contact

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op via onderstaande formulier.
Meer informatie

Steun ons

Sta jij achter de ideeën van Our New Economy? Vind je het ook belangrijk dat het denken over de economie ingrijpend moet worden veranderd? Dan kun je ons helpen met een financiële bijdrage.
Meer informatie

Our New Economy (English)

English page about the mission and vision of Our New Economy
Meer informatie